Lacón amb “Cachelos” d’anar per casa

Aquest plat típic de la cuina gallega fet a base de braó de porc curat condimentat amb pebre vermell i amb torsos de patates cuites amb pela és fàcil de fer i d’èxit assegurat, tant pels dies de cada dia com que fer un pica-pica més formal. Es un bon plat per la cuina d’anar per casa que es prepara amb menys de trenta minuts.

En primer lloc, clarifiquem alguns conceptes per poder-los adaptar com més convingui a la cuina d’anar per casa sense perdre l’essència del plat.

A la Viquipèdia s’explica que el lacón (del llatí lacca) és una classe de pernil típic de Galícia. Procedeix principalment de les extremitats davanteres dels porcs i especialment de les races Celta, Large White, Landrace i Duroc. El porc es sacrifica amb sis mesos d’edat com a mínim i amb no menys de 90 kg de pes. El seu procés d’elaboració és semblant a l’emprat per al pernil curat però és més breu amb trenta-cinc dies de durada amb les etapes de salat de la peça, rentat per eliminar-ne la sal, assentat i assecat o madurat. No s’hi aplica el procediment de fumat. El seu pes oscil·la entre els 3 i 5 kg. Presenta més greix i menys proteïna que el pernil curat. Des de 1997, està reconeguda la denominació específica Lacón galego.

El lacón és fàcil de trobar, tant en supermercats com en xarcuteries. En hi ha de diferents qualitats, però per anar per casa un dia de cada dia, el que es compra al supermercat té suficient qualitat com per fer un bon i exitós plat.

Seguint amb la Viquipèdia, el “cachelo” és una denominació que a Galícia i el Bierzo es dona a un tros o cacho de patata. No es tracta de cap varietat de patata específica amb aquesta denominació. Generalment es menja tallat en llesques i acompanya molts plats de la gastronomia gallega com, per exemple, el pop, el lacón o les sardines. En algunes zones s’anomenen cachelos a les patates cuites amb la seva pell sense afegir-hi res més que aigua i sal. En altres casos s’anomenen cachelos els trossos de patates grillades que es sembren.

Per la cuina d’anar per casa un cachelo és un tros de patata cuita amb pela, pelada i tallada a llesques. És pot coure amb aigua i sal, però el més pràctic i ràpid és fer-les al caliu amb el microones.

Per completar el plat, falten tres ingredients imprescindibles, un bon oli d’oliva, sal i pebre vermell, dolç o picant, tots dos son bons si t’agraden. Si tots aquests productes són de qualitat, l’èxit del plat està assegurat.

Ingredients per a un plat per compartir:

  • 200 grams de lacón, tallat a màquina o a ma. N’hem fet servir un de Noel.
  • Quatre patates mitjanes de la temporada.
  • Pebre vermell dolç.
  • Oli d’oliva.
  • Sal.

Elaboració:

S’han de rentar les patates, es fan uns forats a la pela amb un ganivet, es posen en un recipient per anar al microones i es couen al caliu. Primer vuit minuts, es giren, i quatre minuts més. Si estan cuites per dins les guardem tapades amb un drap, si els hi falta una mica es couen uns minuts més.

Pelem les patates, les tallem a llesques i les posem al plat on s’han de servir, en el que ja hi hem posat una mica de sal.

Fem una capa de patates, les salem i posem una capa de lacón. A sobre hi posem una nova capa amb la resta de patates i després la resta de lacón.

L’amanim amb una mica d’oli i som generosos tirant per sobre el pebre vermell.

Abans de portar el plat a taula el posem dos minuts al microones, a continuació l’amanim amb oli abundant i un mica més sal, si pot ser gruixuda millor. En menys de trenta minuts tenim un plat preparat per a ser servit.

Bon profit!

😉

Deixa un comentari