Borsx (Borsch) d’anar per casa

A la cuina d’anar per casa publiquem la recepta de Borsx (Borsch) que ens ha passat Zoryana Sokhatska (Ucraïna, 1967) que viu a Solsona i va portar aquest plat preparat per ella a un sopar que van fer les sopranos de l’Orfeó Nova Solsona. Va ser tant gran l’èxit d’aquest plat que tothom li va demanar que els hi passes la recepta, i aquí la tenim.

😉

Imatge publicada a la Viquipèdia

Borsx (Borsch)

La Viquipèdia explica que el borsx (en ucraïnès: борщ, transcrit: borsx o borxtx), és una sopa originària d’Ucraïna i molt popular a l’Europa Oriental.

Es pren sovint calenta i acompanyada per nata agra (smetana, que sol ser lleugerament dolça) i condimentada amb anet fresc de l’hort. També pot ser freda, en la variant d’estiu.

La varietat més coneguda d’aquesta sopa té un color vermell característic, per la utilització de la remolatxa en la preparació. Tanmateix, hi ha altres variants de la borsx, algunes sense remolatxa, com ara el borsx verd, que conté agrella.

Els ingredients del típic borsx ucraïnès són la remolatxa (o en el cas del borsx verd, l’agrella), patata, col, ceba, pastanaga i carn de vedella o de porc, entre altres.

Se sol acompanyar normalment de horivka o horilka (vodka), un gra d’all (que es menja cru i a part) i panets que s’anomenen pampuixkes.

El borsx sol tenir un paper destacat en diverses tradicions religioses i trobades socials. Es diu que l’astronauta Iuri Gagarin, la primera persona que va viatjar a l’espai, es va alimentar de conserves de sopa borsx durant la seva primera missió l’any 1961.

Imatge publicada a la Viquipèdia

😉

Recepta de Borsch de Zoryana Sokhatska

Ingredients del borsch per a 4 persones

  • 350 g carn per a guisar (de porc o vedella)(opcional)
  • 1 ceba gran
  • 1 o 2 fulles de llorer
  • 250 g de col (repollo)
  • Sal
  • 300 g de patates
  • 300 g de remolatxa crua
  • 1 pastanaga
  • 2 o 3 cullerades d’oli d’oliva
  • 1 cullerada de tomàquet concentrat
  • ½ llimona o 1 cullerada de vinagre
  • 1 ram de julivert
  • Pebre negre molt

Per servir:

  • 200 g de crema agra/nata fresca o crème fraîche
  • Anet
  • Cibulet

Preparació:

Comencem el nostre viatge culinari  preparant el brou  que servirà com a base par al nostre borsch. Per això, col·loquem 350 g de carn per guisar ( ja sigui de porc o vedella) en una olla gran.  Cobrim la carn amb 1 litre i mig d’aigua i hi afegim mitja ceba trossejada  i 1 o 2 fulles de llorer. Posem  a coure a foc mitja-baix fins  que la carn estigui  tendra, retirant  l’espuma que s’acumula a la superfície. Mentrestant, seguim amb la  resta de la recepta.

Mentre la carn es cou, prenem 250 g de col i ho tallem en juliana fina. Hi posem una mica de sal, ho fem massatges suaument amb les mans i ho deixem reposar. Aquest procés  ajudarà a suavitzar la col.

Tot seguit, ens posem amb les patates. Pelem  y tallem 330 g de patates (d’una varietat per coure), a trossos de la mida d’un mos. Les reservem en un bol cobertes amb aigua per  evitar que s’oxidin.

Seguint amb la preparació de les verdures, pelem i ratllem  300 g de remolatxa y 1 pastanaga. També les podríem picar a ganivet. A més, pelem  i piquem 2 o 3 dents d’all i la resta de la ceba.

Ara  és el temps de fer el sofregit. Escalfem 2 o 3 cullerades d’oli d’oliva en una paella i afegim-hi la ceba, la pastanaga i  la remolatxa, ofeguem -ho durant uns 10 minuts fins que estiguin tendres. Afegim l’all picat, ofeguem 1 minut més, després afegim 1o 2 cullerades de tomàquet concentrat, barregem, ofeguem tot durant un parell de minuts perquè els sabors es barregin i reservem.

Arribat aquest punt, esperem que la carn estigui tendra, la retirem del brou juntament amb la ceba i el llorer, afegim les patates i continuem la cocció durant uns 15 minuts o així.

Quan les patates estiguin tendres, afegim el sofregit de remolatxa a la cassola i ho ruixem amb el suc de ½ llimona o 1 cullerada de vinagre. Aquest últim no només ajuda a ressaltar el sabor agredolç del plat sinó que també ajuda que la sopa mantingui el color característic.

És el moment de reintegrar la carn a la nostra olla, bé sigui en trossos o esmicolada, juntament amb la col que havíem reservat. Posem a punt de sal i de pebre, completem amb aigua si cal i deixem coure uns 5 minuts per integrar sabors.

Just abans d’apagar el foc, hi afegim 1 ram de julivert ben picat. Per acabar, tapem i deixem que la sopa reposi uns minuts ( fins i tot, la podem guardar per al dia següent).

A l’hora de servir el nostre borsch, el portem a la taula calent juntament amb 200 g de crema agra/nata fresca o crème fraînche perquè cada comensal s’hi afegeixi una generosa cullerada( també és opcional) i empolvorem amb anet i cubilet picats.

Resum fàcil de preparació:

1. Poseu la carn en una olla, cobriu-la amb aigua, afegiu-hi mitja ceba trossejada i el llorer, i coeu-ho fins que la carn estigui tendra.

2. Talleu la col a juliana fina, doneu una mica de sal, feu massatges amb les mans i deixeu reposar.

3. Peleu i trossegeu les patates, reserveu-les en remull, coberts amb l’aigua.

4. Peleu i ratlleu la remolatxa i la pastanaga, piqueu els alls i la resta de la ceba.

5. En una paella, escalfeu l’oli i sofregiu la ceba, la pastanaga i la remolatxa, afegiu -hi l’all, el tomàquet, ofegueu- ho un parell de minuts i reserveu-ho.

6. Quan la carn estigui tendra, retirar del brou la carn, la ceba i el llorer i posar les patates.

7. Quan les patates estiguin tendres, afegir el sofregit i el suc de ½ llimona.

8. Incorporar de nou la carn i també la col, salpebrar i coure 5 minuts.

9. Afegir julivert picat i deixar reposar uns minuts o fins al dia següent.

10. Servir el borsch amb crema  agra i amb anet i cibulet picats.

Bon profit!

Zoryana Sokhatska (Ucraïna, 1967) – Solsona, 8 de gener de 2024

Borsch de la Zoryana Sokhatska al sopar de les Sopano de l’Orfeó Nova Solsona, desembre de 2023.

😉

Deixa un comentari