Tots Sants des de la cuina amb la castanyada

20191031

Per la cuina de Tots Sants no poden faltar ni els moniatos, ni les castanyes ni els panellets. A casa, pel dinar de Tots Sants, els moniatos i les castanyes hi son testimonials, perquè el protagonista son els panellets. Des de la cuina d’anar per casa volem reivindicar la Castanyada per donar-li el protagonisme que es mereix des del punt de vista culinari, i on el protagonisme sigui compartit pels menjars més característics d’aquestes dates.

Per descomptat que els panellets son els protagonistes més coneguts i, segurament, l’art de la pastisseria que més es fa a les cases. Fer-los és força assequible, a les escoles els fan fer als nens, i el preu que tenen ajuda a decidir-se per aquesta opció. I si els comparem amb alguns dels que venen en supermercats o en segons quins establiments, els de casa són prou bons i, en molts casos, molt més bons.

20151031 Cassola de Pereruela Zamora per coure les castanyes

Cassola de Pereruela (Zamora) per coure les castanyes. Va molt be!

Amb tot, per bons que siguin els fem a casa, nosaltres els fem amb la recepta del nostre tiet pastisser (el Tiet Ramon), no es poden comparar amb els panellets que fan els bons pastissers. Per a nosaltres els de referència són els de cal Massana, que son de la mateixa escola del tiet Ramon, i ens agraden molt.

Des de la cuina d’anar per casa reivindiquem la Castanyada per la nit de Tots Sants, com un àpat a recuperat, i fer-la amb amics que sàpiguen valorar la bona cuina de tardor, i com a exemple i model poso aquests sopar que vam fer el dissabte 2 de novembre del 2019 (una bona castanyada la pots perfectament dos nits més tard).

Castanyada 2019

20191102-castanyada-baner

Feia anys que no fèiem una castanyada com Déu mana, i com aquesta no n’havia fet mai cap. Estic convençut que farà escola. Si compartim amb bona companyia un bon sopar, pensat per poder gaudir de veritat dels menjars propis d’aquestes dates, amb bon vi i amb gintònics com a digestiu, l’èxit està garantit.

20191102-castanyada-figues-formatge-i-codonyat

El protagonista del primer plat han estat els moniatos, fets al forn l’estil Rendè, 180 graus durant dues hores i vint minuts. Els hem acompanyat d’amanides de figues i raïm amb formatge Morbier  i Blau de Bavaria, i amb formatge manxego amb codonyat del Rendé.

20191102-castanyada-moniatos

A continuació hem fet la castanyada, pròpiament dita, amb unes castanyes fetes al forn durant uns quaranta minuts, i conservades embolicades en uns jerseis de llana perquè es mantinguin calentes. Abans de coure-les les hi ha fet un tall només a la part dura, perquè quedin senceres al pelar-les, i les han tingut unes hores en remull.

20191102-castanyada-castanyes-i-cava

Les castanyes es pelen bé quan estan calentes de la pròpia escalfor de quan s’han cuit. Es per aquest motiu, que les hem pelat totes. Com que n’han sobrat, les hem guardat per fer, el proper cap de setmana, conill amb samfaina i castanyes.

20191102-castanyada-castanyes

Desprès hem menjat els panellets, variats i de cal Massana. Hi havia panellets de pinyons, ametlla, coco, codonyat, taronja, cafè i iema.

20191102-castanyada-panellets

Per alleugerir l’àpat, els hem acompanyat amb mangrana amb suc de taronja i mandarina, amb un toc de menta.  Bé, amb un bon toc de menta, pels que els hi agrada el “mojito” els hi ha encantat. Per això, en cert moment he identificat aquesta trobada com una “castanyada mentolada”.

20191102-castanyada-mangrana

Hem acompanyat els moniatos amb vi negre Els Nanos (Josep Foraster) D.O. Conca de Barberà, les castanyes amb Rimarts Brut Reserva i els panellets amb mistela d’Empordà Perafita.

20191102-castanyada-mangrana-copa

Per acabar, com a digestiu, hem pres uns gintònics. En aquesta ocasió, el Pinxo, amb l’ajuda del Rendé, ens han fet tota una demostració de de com es fa un bon gintònic, i de la que n’hem fet gairebé un tutorial.

20191102-castanyada-gintonic

Per poder-ho recordar, he fet una presentació amb les fotografies fetes per l’ocasió.

La moderació en els plats, centrant-nos amb els moniatos, les castanyes i els panellets, acompanyats de fruites, i amb el gintònic com a digestiu, m’ha permès gaudir d’una bona castanyada i d’anar a dormir sense haver de prendre “Almax”.

Tutoral de com fa un gintònic el Pinxo:

😉

Castanyada 2022

Amb un sopar com aquest per a la castanyada, que és de por per a l’estómac, el Halloween no hi té cabuda.

😉

Deixa un comentari