La carn a la brasa és un dels millors plats de la cuina d’anar per casa, sempre que a casa tinguis un bon foc a terra que tiri bé. A casa, quan diem carn, ens referim a costelles i mitjanes de xai. Això no treu que a la brasa hi puguem coure altres coses, com botifarres, salsitxes, pollastre o, fins hi tot, peix.
La cuina a brasa proporciona un sabor característic i únic, desgreixant la carn però conservant i millorant el gust del greix que es recupera amb el toc fumat que li dona la seva combustió a la brasa. Això sí, s’ha de vigilar que no faci flama i que quan s’arribi al torrat no es passi a cremat.
Actualment la salem i l’amanim amb un rajolí d’oli d’oliva abans de portar-la a taula, acabada de treure del foc. A casa dels meus pares, i quan la demanes a restaurants de la comarca, es servia acompanyada de l’allioli del Solsonès, que és oli macerat amb all picat en un morter però sense lligar, sense portar res més, com a màxim una mica de sal. Però com que a casa hi ha una part de la família a la que no li agrada l’all cru, hem renunciat a aquest condiment tant típic i propi de la carn a la brasa.
😉
Unes patates fregides casolanes o una amanida son uns molt bons acompanyants de la carn a la brasa, però no està renyit en que es pugui acompanyar d’altres viandes o plats. En la primera imatge, es pot veure com en aquella ocasió la vam acompanyar de raviolis amb salsa de formatge.
El secret del plat és disposar d’una carn de qualitat, un bon braser i estar atent davant del foc per obtenir el punt de cocció que més ens agradi, en el nostre cas, ben feta, el que suposa que has de vigilar bé el darrer instant perquè no es cremi. Moltes vegades repartint i corregint la distribució de les brases.
Disposar d’unes graelles dobles reversibles, no és imprescindible per a coure bé la carn, però jo hi estic tant acostumat a fer-les servir que no ho sabria fer d’altra manera. Permet reaccions ràpides i àgils a l’hora de girar la carn, i t’estalvies cremades i el patiment per l’excés de calor de les brases.
😉
😉
🔥🍽🍷🍷🍽🔥
A l’hivern, el foc a terra hem d’aprofitar,
per fer unes costelles de xai a la brasa,
servides amb uns pèsols negres del Berguedà,
i amb patates fregides d’anar per casa.
😉
Salsitxa de pagès a la brasa, ràpida de fer i boníssima de menjar.
Costelles i mitjanes ecològiques de pagès a la brasa.
Salsitxes i carn a la brasa amb patates fregides i allioli de codony de cal Riuverd.
Pica-pica de paté de pebrots verds fregits, humus, pasta de carabassa. Patates fregides amb carn i salsitxes a la brasa amb allioli de codony.
😉
Carn a la brasa (costelles i mitjanes de xai, salsitxes i xurrasco) amb rovellons al forn i patates fregides.
🍽🍷
Avui plat únic, perquè no em passi com al Torcuato, l’amic de Don Nicolás Fernández de Moratín, alias Flumisbo Thermodoncíaco.
Ayer convidé á Torcuato:
comió sopas y puchero,
media pierna de carnero,
dos gazapillos y un pato.
Doyle vino, y respondió:
tomadlo, por vuestra vida,
que hasta mitad de comida
no acostumbro a beber yo
😉
No hi ha fred que per bé no vingui!!!!
🍽🍷
Espiral de botifarra a la brasa.
Amb botifarra de @calmolins, la que es compra per pams.
😉
Espiral de botifarra de @calmolins, la que es compra per pams. a la brasa amb moniato fregit.
😉
#ditesirefranysimprovisats
A la brasa, les costelles i mitjanes,
amb uns rovellons a la llauna
i espinacs amb pasta fullada,
estan molt ben acompanyades.
😉
Pollastre a la Brasa
Quarter de pollastre desossat de la cuixa fet a la brasa, acompanyat de pèsols ofegats amb botifarra.
😉
Pollastre de pagès a la Brasa
Pollastre de pagès, de la Cajola, fet a la brasa. Un pit filatejat i una cuixa desossada d’un dels pollastres que el Quico té a la Cajola i que tenen color i gust de carn.
Ens el vam menjar acompanyats de coliflor amb beixament gratinada, mireu la recepta, és molt fàcil de fer.
😉
Peus de poc a la brasa, tota una delicatessen.
Per fer els peus de porc a la brasa s’han de comprar els que venen cuits, embassats al buit del escorxador i premsats, quedant plans de manera més o menys homogènia. Els que couen a les carnisseries dins de la seva caldera, s’han de fer servir per guisar, ja que tenen incorporats altres gustos del porc i es pràcticament impossible aplanar-los per poder-los posar bé a la graella.
El peu de porc a la brasa es tot un plaer de sabors purs i nets al paladar, amb una textura llefiscosa que t’ha d’agradar i amb una tècnica per escopir els ossos ben nets, només comparable a quan es menja una bona mariscada.
😉
Xurrasco a la brasa ben acompanyat
Xurraxo fet a la brasa acompanay amb patates, moniato i pebrot fregit amb ous ferrats entre els moniatos i les patates.
😉
Entrecot
Brasa, amanida i escarxofa fregida
😉
…