Faves amb tavella a la catalana

Les faves és un llegum considerat històricament de pobres, sense prestigi i poc conegut a la cuina internacional. Però en aquest cas, Catalunya n’és una excepció, convertint les faves a la catalana en tot un referent de la nostra cuina, un dels nostres plats nacionals. Seques, tendres o amb tavella, ofegades són excel·lents. A la cuina d’anar per casa hem fet faves amb tavella a la catalana.

Les faves les podem trobar seques, tendres o en tavella. Abans, fa anys, les seques eren les més corrents perquè es conservàvem més temps, en cavi les tendres, amb tavella o sense, eren de temporada. Des de que hi ha congelats, les faves tendres les podem comprar durant tot l’any i les seques costen de trobar.

Les faves amb tavella, per a la cuina d’anar per casa, continuen sent un plat de temporada, s’han de comprar a la parada de confiança quan estan al punt de ser menjades, quan son petites i tendres, que no els hi calgui treure el fil.

En tavella es poden menjar bullides, com a verdura substituint la mongeta tendra, o ofegades, a la catalana. És com ho recordo a casa de petit, quan ens arribaven d’algun hort totes de cop, hi havia faves amb tavella bullides durant uns dies, soles o amanides. L’avantatge d’ara, és que bullides es poden congelar i fer-les ofegades a la catalana amb cansada i botifarra quan convingui.

En aquesta ocasió, hem bullit les tavelles de les faves, de la manera clàssica, per acabar-les servint ofegades, a la catalana.

Ingredients per a 4 racions:

  • 800 grams de faves amb tavella
  • 200 grams de cansalada del coll curada
  • 4 botifarres blanques, o quatre pams si és de tira
  • 2 botifarres negres somalles
  • Dos alls
  • Herbes del Solsonès (Timó o menta)
  • Oli, sal i pebre

Elaboració

Posem una olla amb aigua i sal al foc.

Retem les faves amb tavella i les tallem a trossos de dos o tres centímetres. Si cal els hi podem treure el fil dels costats, però si són molt tendres no cal fer-ho.

Les posem a bullir amb aigua i sal entre 15 i 20 minuts, fins que siguin toves

Les escorrem i les aixafem una mica amb la gormanda, trossejant-les.

Com que les volem ofegar, hem guardat aigua del bullit.

Passem per la paella la botifarra blanca tallada a trossos de tres o quatre centímetres fins que quedi ben daurada.

Passem per la paella la cansalada, per deixar-la al punt que més ens agradi, depenent de si és blanca (ben feta) o del coll (només saltejada)

A la cassola on s’han d’ofegar les faves hi posem oli i llard de la paella, on hem fet la cansalada, i hi sofregim els alls.

Amb els alls sofregits hi afegim les tavelles xafades amb una mica aigua del bullit. Hi posem herbes al gust (timó o menta, segon el que tinguem)

Hi afegim la botifarra blanca que havíem reservat, corregim de sal i pebre, i deixem que faci xup-xup uns cinc minuts.

Tallem la botifarra negra a trossos d’un o dos centímetres, els passem per la paella volta i volta i la posem sobre les faves. És important que sigui que la botifarra negra sigui somalla perquè no es trenqui, i quan la posem a la cassola no s’ha de remenar perquè es mantingui sencera.

Apaguem el foc, tapem la cassola i anem a fer el vermut, perquè les faves tinguin temps per reposar i el cuiner per fer vida social.

A l’hora de dinar les escalfem fent arrancar el bull i ja es poden portar a la taula.

Bon profit!

😉

Galeria d’imatges

😉

Deixa un comentari