Allioli de codony i compota de codony

El codony, la poc valorada fruita que ens arriba per la tardor, és coneix sobre tot com a font inspiradora d’embarbussaments i perquè fet com a confitura dolça obtenim l’apreciat codonyat, que tant es pot menjar sol, com acompanyat, amb formatge, iogurt o dins d’un panellet. A la cuina d’anar per casa hem fet allioli de codony, un plat molt popular i més fàcil de fer que el codonyat.

El codony és una fruita molt aromàtica típica de la tardor, recordo que els meus avis la feien servir per perfumar la cuina i els armaris posant-los en els llocs adequats.

El codony es pot menjar cru, a mi m’agrada, però se’n ha de menjar molt poca quantitat, tant per la per la seva duresa i com pel seu sabor àcid i, sobre tot, astringent. Per aquest motiu, es menja elaborat com a codonyat o bullit com a compota, moltes vegades barrejat amb poma per rebaixar una mica la seva acidesa.

A casa dels pares cada any fan codonyat, i cada any el fan més bo. El fem servir per a fer panellets i el que sobra ens el mengem per esmorzar o d’acompanyant d’altres menges, sobre tot de formatge. Quan s’hi fiquen en fan molt, fer-lo bé dona feina i requereix temps, en congelen i en tenim per tot l’any.

Aquest any em van donar codonyat i uns quants codonys, una bona oportunitat de per a fer allioli de codony. Com que d’allioli s’ha de menjar amb mesura, vam fer servir dos codonys per a fer l’allioli i la resta per fer compota de codonys.

Però abans d’anar per les receptes, ens podem distreure un mica amb aquests embarbussaments:

  • De genollons collia codonys, quant més m’agenollava, més codonys trobava. Quant més m’ajupia, més codonys collia.
  • La tia Maria codonys collia, la tia Maria collia codonys.
  • De genollons, genollons, collia, collia. De genollons collia codonys. De genollades, codonyades i amb els dits, codonys he collit.
  • A l’hort de la tia Maria, que entrava i sortia, collia codonys, codonys collia. Quan m’ajupia codonys collia. Quan m’aixecava, codonys agafava.
  • Codonys collia, la tia Maria, de genollons. Collia codonys de genollons.
  • De genollons codonys collia, de genollons collia codonys.
  • Codonys collits amb la punta dels dits.

Allioli de codony

L’allioli de codony és una recepta típica de la cuina catalana de muntanya, es fa sobretot als Pallars, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès i el Berguedà. De textura espessa es pot fer servir per acompanyar tan plats de verdura com de carn o de peix. o simplement per untar una llesca de pa torrat. Un cop fet es pot guardar durant bastants dies a la nevera dins de pots ben tapats.

Com més madur sigui el codony, menys àcid i estrident serà. Es pot fer fe només amb codony o barrejat amb poma o amb patata, en una proporció aproximada de tres quarts de codony per un quart de poma o de patata. Es qüestió de provar i trobar la proporció que més agradi. En aquesta ocasió l’hem fet amb patata Kennebec, també del Solsonès, com els codonys.

Ingredients:

  • Dos codonys, com més madurs millor.
  • Un patata mitjana
  • Dos alls
  • Sal
  • Oli
  • Vinagre
  • Pebre (opcional)

Elaboració:

Es pelen els codonys, se’ls hi treu el cor amb les llavors, es talla a trossos i els posem directament a l’aigua de bullir, per evitar la seva oxidació.

És posa a bullir amb abundant aigua, a foc moderat, doncs han de bullir gairebé una hora.

Pelem la patata, la tallem a daus i, als vint minuts d’ebullició, l’afegim a la cassola amb el codony. Poseu a foc suau i vigileu que no es quedi sense aigua.

Desprès de bullir uns quaranta minuts, anirem punxant amb una forquilla fins que el codony i la patata estiguin ben fetes.

Quan estan fetes, guardem una mica d’aigua de bullir, ho aboquem tot a un escorredor i deixem que es refredi.

Quan està fred ja es pot fer l’allioli barrejant-ho tot amb una batedora elèctrica.

Pelem els alls i els hi trèiem el germen.

En el pot de la batedora hi posem el codony amb la patata bullida, l’all, sal, pebre i unes gotes de vinagre.

Si al refredar-se ha quedat molt eixut, hi podem afegir una mica de l’aigua de bullir reservada.

Hi posem un bon raig d’oli i ho barregem amb la batedora. Anem afegint oli fins que ens quedi amb la textura desitjada, corregint de sal i aigua al nostre gust.

Guardem l’allioli en pots de vidre i el posem a la nevera perquè reposi. Es pot menjar acabat de fer, però si reposa és molt millor.

I ja està a punt per a ser menjat.

Compota de codony

La compota és fruita bullida amb sucre, sencera o a talls més o menys grans. En el cas del codony, ens permet tenir una menja més fàcil de fer que el codonyat, no tant dolça però que no es pot guardar tant de temps.

És pot fer només de codony o barrejat amb altres fruites, normalment es fa amb poma groga. També si pot posar pel de llimona, vi dolç o altres espècies com canyella o clau. En aquesta ocasió l’he fet de manera molt simple.

Ingredients:

  • 6 codonys
  • Sucre
  • Vi de missa

Elaboració:

Es pelen els codonys, se’ls hi treu el cor amb les llavors, i es talla a trossos i els posem directament a l’aigua de bullir, per evitar la seva oxidació.

Ho posem a bullir amb força sucre, al gust, però suficient com perquè la consistència de l’almívar es noti.

Ha de bullir a foc suau fins que el codony estigui cuit. Ho provem punxant-lo amb una forquilla o un palet de broqueta.

Segons la quantitat d’aigua i la intensitat del foc, tindrem una compota més o menys espessa i mes o menys consistent o desfeta, movent-nos entre la compota i la melmelada.

En aquesta ocasió hi ha afegit mig got de vi de missa que tenia escadusser a la nevera, però el moscatell es una bona alternativa.

També es pot bullir amb canyella, però jo prefereixo posar-la a l’hora de servir-la, al gust de casa comensal.

Es pot menjar calenta o freda, a la nevera aguanta bé uns quants dies.

Bon profit.

😉

Deixa un comentari