Pasta de full trenada amb verdures

A la cuina d’anar per casa hem perdut la por a cuinar amb les làmines de pasta de full fresca que trobem als supermercats, i anem anem trobant el punt de cocció correcte en el forn de casa. Desprès d’haver-la fet en dolç, ara la fem amb salat, farcint-la de verdures, trenant la pasta de full i servint-la de primer plat.

Com acostumem a dir, alguns dels ingredients de la recepta, en aquest cas les verdures, s’han de prendre com una referència i que es poden canviar o substituir per les que més us agradin, les que tingueu disponibles a la nevera o les que millor vagin segons la temporada o els plats amb que ha de compartir l’àpat.

Ingredients:

  • Una làmina de pasta de full rectangular
  • Dos tomàquets madurs
  • Dos pebrots allargats
  • Dues albergínies petites
  • Un carabassó mitjà
  • Un ou (per pintar la pasta)
  • Oli
  • Sal
  • Pebre
  • Pinyons (per la decoració)

Elaboració:

La verdura es pot coure amb una mica d’oli a la paella, com es fa la samfaina, però en aquesta ocasió he optat per fer servir la fregidora, fregint-es per separat i fer un sofregit a part amb el tomàquet. La textura i el sabor de l’albergínia, el pebrot i el carabassó fregit són molt escaients per aquest plat.

Comencem rentant i tallant el carabassó i l’albergínia a rodanxes primes, les salem i les fregim per separat a la fregidora.

Rentem i traiem les llavors dels pebrots, i els tallem a quadrats d’un parell de centímetres. Els fregim a la fregidora.

Rallem el tomàquet i el sofregim a amb oli d’oliva en una paella fins que s’hagi reduït l’aigua. Hi posem sal i pebre al gust.

Mentre preparem la pasta de full, escalfem el forn a uns 180 graus.

Estenem la làmina de pasta de full, amb el paper que porta, a la plata d’anar al forn.

Amb el ganivet marquem amb una ralla la làmina de pasta de full a un quart de distància de cada costat llarg del rectangle, i fem talls d’una amplada d’un centímetre des de la línia marcada fins al costat.

Punxem una forquilla la part central de la pasta de full, per evitar que es facin bombolles.

A la part central de la pasta hi repartim el sofregit de tomàquet i per sobre les verdures fregides.

Repartim de manera homogènia les verdures per la part central de la pasta de full i anem trenant les tires de pasta de manera que s’emboliqui completament la verdura, començant pels extrems i fins a la part central.

Posem uns quants pinyons per sobre de la trena, i el pintem per sobre amb l’ou batut.

El posem al forn, a 180 graus només per la part de sota i vigilant de que no es cremi mi per dalt ni per sota. Posem el rellotge de manera que cada cinc minuts puguem controlar com evoluciona.

Quan el full estigui fet, si la part superior no està prou torrada, es pot deixar un parell de minuts amb el gratinador.

Quant estigui al punt, el traiem del forn i el deixem refredar un parell d’hores.

Un cop fred, o tebi, és un excel·lent primer plat, i si l’acompanyem d’una bona amanida, encara és més bo.

I si en sobra, també es bo sol per berenar o per esmozar.

Bon Profit!!!!

😉

Pasta de full trenada amb espinacs, mató i pinyons

En aquesta ocasió hem canviat el farcit. El procediment per la elaboració és el mateix, només ha variat la preparació del farciment.

El dia abans vam fregir, amb poc oli, dos manats d’espinacs, deprès de rentar-los molt be amb dues aigües. La cocció la vam fer, en la seva pròpia aigua, a la paella amb una mica d’oli on hi vam daurar un gra d’all picat. el farciment el vam preparar barrejant els espinacs, amb mató de Rotxés i pinyons.

😉

Pasta de full trenada amb carn picada de porc de pagès

Amb un farcit amb carn el podem servir com a plat principal, en aquest cas acompanyat d’una amanida de tomàquet. El procediment per la elaboració és el mateix, només ha variat la preparació del farciment.

Ingredients del farcit (adaptable segons convingui i del que tinguem al rebost o a la nevera):

  • Una ceba mitjana
  • Dues hamburgueses de porc dePagès
  • Tres tomàquets pera
  • Dos carabassons petits
  • Oli
  • Sal
  • Pebre
  • Herbes del Solsonès
  • Una cullerada petita de farina
  • Mig vas de llet

Fem us sofregit amb la ceba tallada a trossos petits. Quan està transparent hi afegim la carn picada, en aquest cas la de les hamburgueses. Quan la carn està daurada, hi afegim el tomàquet que hem rallat per treure-li la pell.

En paral·lel hem tallat els carabassons a rodanxes primes i el fregim a la fregidora. Quan està fet, el traíem i el deixem que s’escorri tot l’oli.

Quan el tomàquet està fet, traiem l’oli sobrant. Hi afegim la la farina, que es cogui amb el greix que encara deixa la carn, i hi afegim la llet, amb l’objectiu de fer una salsa tipus beixamel que ho lligui.

Hi afegim el carabassó fregit i ho barregem perquè quedi ben lligat. Si es te temps, es pot deixar una estona en una escorredora perquè surti el greix sobrant. Si tens pressa, posar el farcit dins de la pasta de full, que anirà sortint durant la cocció i el llençarem al final.

Posem el farcit dins de la pasta de full, la trenem i la posem a la part alta del forn a 180 graus. En el aquest cas, encara ha deixat alat una mica d’oli que hem retirat al treure’l del forn per evitar que la pasta el pugui retenir.

Hem posat el trenat a la plata, i a esperar l’hora de dinar, que encara era tebi. Al punt per menjar-lo de plat principal acompanyat d’una amanida de tomàquet.

😉

#ditesirefranysimprovisats

A la brasa, les costelles i mitjanes,
amb uns rovellons a la llauna
i espinacs amb pasta fullada,
estan molt ben acompanyades.

😉

Farcells de pasta de full de pollastre, carabassó i tomàquet

Per variar, hem donar una altra forma a la pasta de full, he fet farcellets. Un farcell, una ració, és fàcil de fer, pràctic de servir i de bon guardar.

Ingredients del farcit (adaptable segons convingui i del que tinguem al rebost o a la nevera):

  • Un pit de pollastre tallat a filets
  • Dos carbassons petits
  • Quatre tomàquets per sofregir (o un pot de mig quilo de tomàquet triturat de confiança).
  • Oli, sal i pebre negre

A la paella es cou el pollastre tallat en tires primes amb una mica d’oli, el carabassó a rodanxes primes, i quan està tot daurat hi afegim el tomàquet rallat o triturat. Li fem fer xup-xup fins que queda cuit i espès, si cal se li pot afegir una mica d’aigua o de caldo. Posem sal i pebre al gust, i la tenim el farcit preparat.

Escalfem el forn a 180 graus. Estirem la pasta de full a la plata d’anar al forn. Tallem la pasta en sis quadrats i la punxem amb una forquilla, per evitar que s’infli.

Repartim el farcit i fem els farcells, amb els dits molls, doblegant les puntes tot cargolant-les perquè s’aguantin. Els pintem amb ou batut i les posem al forn uns 20 minuts. La plata a la part alta i el forn encès només per la part davall. Primer poso 10 minuts, després 8 i dos mes perquè quedin daurats per sobre. La prudència i mirar-los sovint, eviten sorpreses i que se’ns cremin per la part de sota.

Ja estan a punt se ser servits. Si en sobren els hem de rescalfar, posant-los un parell de minuts al forn, queden de nou al punt se ser servits.

Els hem acompanyat amb cigrons, patata i escarxofa bullida. Ha agradat molt.

Bon profit!

😉

Deixa un comentari