Arròs boníssim o amb diverses delícies

20200722 Arròs Boníssim - elaboració

L’arròs boníssim és un plat que la iaia Victòria feia als seus nets quan estiuejaven o passaven les vacances amb ella, amb tant d’èxit que el seu record i el seu nom ha perdurat amb els anys. Com que la iaia Victòria aquest plat no el feia als seus fills, la cuina d’anar per casa ha demanat la recepta a dos dels seus nets i n’hem fet per dinar. Tot un menú infantil que agrada a xics i a grans.

En nom del plat s’origina per com els nets demanaven el que volien menjar a la iaia Victòria, volien “arròs boníssim” i amb aquest nom va quedar batejat el plat. Els ingredients i la manera d’elaborar-ho només tenen dos secrets, fer servit quatre ingredients que a gairebé tots els nens els hi agrada i que sigui un plat fred que es pot preparar amb temps i en poc temps, el que permet poder jugar i respondre al ritme que exigeixen els més petits de la casa.

Com a plat el podríem posar dins de la família de les amanides d’arròs blanc, perquè es menja fred, o de l’arròs tres, o més, delícies si es varien els ingredients.

La part més elaborada de cuinar és l’arròs. S’ha de bullir entre 16 i 18 minuts amb força aigua i amb un foc viu, que l’arròs es mogui però sense sobreeixir. Cal provar-lo perquè estigui al punt, sencer, consistent i cuit. En aquest punt s’aboca tot l’arròs en una escorredora i es ruixa amb aigua freda per aturar la cocció. Amb la cocció aturada cal esperar que deixi anar tota l’aigua i ja es pot fer servir, o guardar a la nevera per quan es vulgui per servir.

A partir d’aquest arròs blanc es poden fer molts plats, com amanides d’arròs, arròs tres delícies, arròs a la cubana infantil, saltejat d’arròs amb verdures, de guarnició en plats amb suc, … i per descomptat el famós arròs boníssim de la iaia Victòria.

Sobre el que es pot fer amb l’arròs blanc, em quedo amb el poema del Miquel Martí i Pol, que ho va explicar molt bé:

Arròs blanc

Ben apilotat,
l’arròs blanc fa plat,
i pot barrejar-s’hi
–no és cap disbarat–
tota llei de salses,
plàtan, ou ferrat,
verdures, formatge,
pollastre trinxat,
gambes i tonyina
i el que ve de grat,
per tal que resulti
un plat variat,
que l’arròs ho lliga
tot molt ben lligat.

Miquel Martí i Pol

😉

Arròs boníssim de la iaia Victòria

20200722 plat d'arròs boníssim

Ingredients:

  • Arròs bullit fred
  • Pernil dolç
  • Tonyina de llauna
  • Olives verdes farcides d’anxova
  • Oli d’oliva
  • Sal

20200807 arròs boníssim de la iaia Victòria

Elaboració:

Es talla el pernil dolç a talls petits i les olives a rodanxes, i es barreja tot amb l’arròs blanc i la tonyina de llauna, en les proporcions que més agradin als nens, però tenint en compte que sempre ha de predominar l’arròs. Sal i oli amb mesura, que es noti però que no sobresurti, el pernil dolç i les olives ja porten sal i la tonyina oli.

Es pot menjar com un plat únic o acompanyat amb una mica de tall, com filets de pit de pollastre a la planxa.

Un menú infantil de que tothom en pot gaudir.

Bon Profit.

20200722 arròs boníssim esnalada russa i pit de pollastre a la planxa

Menú d’estiu, molt adequat per quan hi ha nens o per recordar quan ho érem: Arròs boníssim, ensalada russa i filets de pit de pollastre a la planxa.

😉

Arròs boníssim amb nous

20200819 arròs bonissim amb nous

Variant de l’arròs boníssim amb els següents ingredients:

  • Arròs bullit fred
  • Pernil dolç
  • Tonyina de llauna
  • Nous
  • Olives negres mortes de l’Aragó
  • Oli d’oliva
  • Sal

20200819 arròs bonissim amb nous IMG_7411

Ideal per un dinar d’estiu, per menjar quan arribes de la piscina i acompanyat per llobarro fet a la planxa.

Bon profit!

20200819 arròs bonissim amb nous IMG_7413

😉

Arròs tres delícies

arros-bonissim-tres-delicies

És un arròs boníssim barrejat amb pernil dolç, pèsols i truita. Es pot menjat tebi. Jo a vegades l’amaneixo en el meu plat amb salsa de soja, el fa més oriental, ningú més a casa ho fa.

😉

Amanida d’arròs amb pèsols, alvocat, formatge i pernil dolç

20200922 arròs delicios IMG_1229

No té massa secret fer una amanida d’arròs deliciós si el barreges amb pèsols, alvocat, formatge i pernil dolç, i perquè quedi tal com cal, s’ha d’amanir amb oli, pebre i sal.

😉

Arròs blanc saltejat

L’arròs blanc ens el podem menjar calent saltejant-lo a la paella amb altres ingredients.

20180917 Arròs amb rossinyols 000

Arròs amb rossinyols

😉

20180610-arros-amb-alberginida-i-pastenaga

Arròs amb albergínia, pastanaga i formatge.

😉

Arròs blanc com a guarnició

20200719 calamars i amanida IMG_5247

Volcà d’arròs blanc amb calamars amb suc de la iaia Maria.

😉

20191127 pollastre amb ceba, carabassó i albergínia acompanyat d'arròs blanc

Arròs blanc per acompanyar un pollastre saltejat amb verdures

😉

😉

Deixa un comentari