Per la seva simplicitat, els llibrets de llom a la planxa, poden semblar un plat del que no cal una referència explícita a la cuina d’anar per casa, però la seva senzillesa i el bon resultat des del punt de vista gastronòmic fan que es guanyin de ple aquest dret. És un llibret que en lloc d’arrebossar-lo i fregir-lo, el fem a la planxa. Aprofito per explicar que al Solsonès al llom de porc en diem “domillo” (amb les “o” àtones pronunciades “u”), una variació local del mot “llomillo“.
Els llibrets arrebossats han estat des de sempre un dels meus plats preferits, tant quan els feina la meva mare, al menú escolar o quan els cuinava jo a casa. Embrutes més estris a l’hora de fer-los, però els pots fer amb temps i, si en sobren, també són bons freds o reescalfats.
Però des de fa anys a casa, una vegada per setmana, fem els llibrets a la planxa. Cal comprar un bon domillo, millor el de dos colors, posar-hi una mica de sal, farcir-lo de formatge, fer-lo amb la planxa ben calenta, una mica de pebre negre acabat de rallar i menjar-se’l acabat de fer amb un raig d’oli d’oliva per sobre. Es un plat bestial: tendre, sucós i gustos. Condició imprescindible: s’ha de menjar acabat de fer, però si la taula es d’anar per casa això no és cap inconvenient.
Pel que fa al farcit, s’hi podria posar formatge i pernil dolç, o qualsevol altra combinació de productes, però a casa el fem només amb formatge, un que sigui cremós perquè es fongui bé. Però tots hi van bé, es qüestió d’aprofitar els trossos escadussers que es troben a la nevera, en el nostre cas acostumen a ser brie, blanc de Neu, Urgèlia, …
Bon profit!
😉
Llibrets de domillo (amb les “o” àtones pronunciades “u”) de dos colors a la planxa, farcits de formatge. Un plat senzill, fàcil i exquisit.
Llibrets de formatge a la planxa amb espinacs amb beixamel.
Llibert de formatge a la planxa amb llenties estofades amb verdures.
Verdura de carxofa i patates amb llibret de formatge a la planxa. Un plat ideal per gaudir de la cuina senzilla i gustosa.
😉
Ravioli amb salsa de formatge acompanyats de pebrots del país fregits i llibrets de domillo a la planxa.
😉