Cloïsses a la planxa o escopinyes, tallerines, …

20200208 Cloisses a la planxa 000

Si les cloïsses son bones i fresques,  fe-les a la planxa és segurament la millor opció si te les pots menjar acabades de fer. Aquest plat també es pot fer amb escopinyes o amb tellerines. En tots els casos, cal unes hores per fer net de sorra i cinc minuts per preparar el plat. Un plat exquisit i pràctic per a la cuina d’anar per casa.

A part de la frescor i qualitat del producte, el secret d’aquest plat està en assegurar-se que no tinguin sorra. La manera de fer-ho és ben senzilla. Cal posar les cloïsses,  escopinyes o tellerines en un recipient amb aigua amb sal, que quedin ben cobertes. Hauríem de mantenir la proporció de l’aigua de mar, és a dir, uns 35 grams per litre d’aigua.

20200208 Cloisses a la planxa 003

Es depuren de forma natural i van traient la sorra fent passar l’aigua pel seu aparell digestiu. Passada una hora les podem treure, les rentem amb aigua abundant i ja estan preparades per a ser cuinades. Jo les vaig tenir unes tres hores, i vaig poder comprovar que eren ben fresques.

Malgrat que les diem fetes a la planxa, les fem en una paella perquè les puguem tapar amb una tapa i retenir el suc que deixen anar, que és per sucar-hi pa. La cocció és sobre la planxa calenta de la paella, per això li ve el nom, però no fem ser servir la planxa convencional.

Ingredients:

  • 500 grams de cloïssa grossa (en vaig fer 1 quilo perquè era plat únic de marisc)
  • 3 alls
  • oli d’oliva
  • llimona
  • sal

20200208 Cloisses a la planxa 001

Procediment:

Primer de tot preparem un bol amb aigua freda i sal, hi posem les cloïsses i les deixarem més d’una hora, canviant un parell de vegades l’aigua, amb l’objectiu que treguin tota la sorra que puguin tenir. Retireu abans les trencades i les que no us agradin. Després ho escorrerem i reservem.

Per fer les cloïsses posarem una paella al foc amb oli amb els tres alls tallats a rodanxes i els deixem fer fins que s’enrosin.

Posem les cloïsses a la paella, hem d’anar amb compte perquè esquitxa molt, per això cal tapar la paella immediatament.

Quan les cloïsses es comencen a obrir apaguem el foc, i deixem que amb la pròpia escalfor de la paella s’acabin d’obrir totes. Han de quedar mes aviat crues, si es fan massa quedaran dures i sense gust.

Tirem per sobre un bon raig del suc de la llimona i remenen amb una cullera de fusta. Al fons de la paella haurà quedat suquet de la pròpia aigua de les cloïsses, que es boníssim per sucar-hi pa.

Traiem les cloïsses de la paella las posem en una plata i tirem per sobre una mica de sal (opcional), un bon raig d’oli d’oliva i ja estan a punt per servir i menjar.

20200208 Cloisses a la planxa 002

😉

20200208 Cloisses a la planxa 004

 

😉

Escopinyes i tallerines a la planxa

20200725 escopinyes i tallerines a la planxa

El dia de Sant Jaume del 2020 hem anat a una peixateria del mercat del Ninot i hem comprat un quart de quilo d’escopinyes i un altre de tallerines per fer-les a la planxa i mejar-nos-les com a pica-pica pel dinar.

20200725 peixateria Isa i David al Ninot 03 IMG_5627

El David, de la peixateria “Isa i David” del mercat del Ninot, m’ha recomanat que la millor manera de fer-les era tira dues gotes d’oli a la paella, i quan esta calent tirar-hi les bivalves fins que s’obrin i cap al plat.

20200725 peixateria Isa i David al Ninot 02 IMG_5625

Les escopinyes i la tallerina estaven molt bones, molt millor que el seu nivell de català que escriuen a la parada.

20200725 escopinyes a la planxa IMG_5661

Les hem fet a la paella, amb quatre gotes d’oli, tapant-la per facilitat la seva obertura, i acabant-les amb una picada d’all i julivert. Com que les escopinyes són més grosses, les hem deixat que es fessin una mica més que les tallarines, però sense passar-se, és molt important que es quedin al punt.

20200725 tallerines a la planxa IMG_5665

Bon profit!!!

😉

 

Deixa un comentari